Burger με καυτερό άλειμμα πιπεριάς

Ως λάτρης των πικάντικων γεύσεων κι επειδή είχα καιρό να γευτώ κάτι «γρήγορο» σκέφτηκα για την βραδιά της παραμονής να ετοιμάσω μερικά χειροποίητα Burger με το εκλεπτυσμένο από γεύσεις και αρώματα, καυτερό άλειμμα πιπεριάς Φλωρίνης της εταιρείας Tradifresh.

Το αποτέλεσμα; Να θέλω να τα ξαναφτιάξω το συντομότερο δυνατό, όχι μόνο εγώ αλλά και οι δικοί μου άνθρωποι που τα γεύτηκαν. Περιέχουν 4 βασικά υλικά στο γέμισμα τους και η διαδικασία προετοιμασίας είναι μεν λίγο χρονοβόρα για τα ψωμάκια, αλλά δεν θα την χαρακτήριζα καθόλου δύσκολη.

Υλικά που χρησιμοποίησα:

Για τα ψωμάκια

  • 125 γρ. γάλα, χλιαρό
  • 25 γρ. μαγιά ξηρή
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 αβγά, μεσαία
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 15 γρ. αλάτι
  • 125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό

Για τα burger

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • Αλάτι – πιπέρι (όχι μέσα)
  • Λίγο ελαιόλαδο

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 μεσαία κρεμμύδια
  • 2 κοφτές κ.γ βούτυρο
  • 1 κ.σ βαλσάμικο ξύδι
  • 2-3 πρέζες ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί

Για το γέμισμα

  • 10 φέτες του τοστ τυρί κασέρι Λεβέτι
  • Καυτερό άλειμμα πιπεριάς Φλωρίνης Tradifresh

Εκτέλεση:

Για τα ψωμάκια: Στον κάδο του μίξερ βάζεις το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύεις με ένα σύρμα. Προσθέτεις τα αβγά και ανακατεύεις με το σύρμα.

Προσθέτεις το αλεύρι, το αλάτι και χωρίς να τα ανακατέψεις σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις 15-20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Χτυπάς σε δυνατή ταχύτητα με τον γάντζο για 6-8 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.

Προσθέτεις το βούτυρο σε κομμάτια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί.

Μεταφέρουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Κόβεις σε 10 κομμάτια. Πλάθεις το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό ζυμάρι και μεταφέρεις σε ταψί με λαδόκολλα. Κάνεις μια τρύπα στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα και σκεπάζεις με πετσέτα. Αφήνεις να φουσκώσουν.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.

Αφού φουσκώσουν τα ζυμάρια ανοίγεις ξανά στο κέντρο την τρύπα με την οδοντογλυφίδα.

Αλείφεις με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνεις κάθε ταψί για 10 λεπτά.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Τα καθαρίζεις και τα κόβεις ροδέλες. Ύστερα παίρνεις ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτεις όλα τα υλικά εκτός από τα κρεμμύδια και το κρασί. Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνεις τα κρεμμύδια και τα σοτάρεις για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτεις και το κρασί. Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά, χαμηλώνεις την φωτιά.

Συνεχίζεις να τα μαγειρεύεις ανακατεύοντας τα όλο και πιο συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ωραίο χρώμα. Περίπου 15 λεπτά ακόμα.

Όταν είναι έτοιμα τα αφήνεις στην άκρη να κρυώσουν και πιάνεις τα μπιφτέκια.

Εδώ η διαδικασία είναι πολύ απλή. Φτιάχνεις τα μπιφτέκια σου χωρίς να προσθέτεις κάτι μέσα στο κιμά. Αλατοπιπερώνεις μόνο από την κάτω και την πάνω πλευρά καθώς τα ψήνεις. Σε μια γκριλιέρα ή σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι προσθέτεις τα μπιφτέκια σου, τα πασπαλίζεις με λίγο ελαιόλαδο και με μια σπάτουλα τα πατάς απαλά.

Μόλις πάρουν χρώμα, γυρνάς τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά.

Βάζεις 1 φέτα τυρί κασέρι πάνω σε κάθε μπιφτέκι. Βγάζεις τα μπιφτέκια από τη φωτιά και τα αφήνεις στην άκρη. Αφού καθαρίσεις το τηγάνι από το περιττό λίπος του κρέατος, ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις τα ψωμάκια.

Για το στήσιμο

Στήνεις τα χειροποίητα Burger μας βάζοντας στη βάση τα ψωμάκια μας με τη σειρά που επιθυμείς. Εγώ άλειψα το καπάκι του Burger με το άλειμμα, μετά έβαλα το μπιφτέκι με το τυρί, έξτρα άλειμμα και τέλος τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Σέρβιρα τα Burger μου με πατάτες τηγανιτές.

Καλή Επιτυχία!

Scroll to Top