Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά

tradifresh-favicon

Στόχος μας είναι κάθε προϊόν να αποτελεί ένα 100% φυσικό προϊόν σε όλα τα στάδια της παραγωγής του χωρίς συντηρητικά ή άλλα συστατικά βιομηχανικής επεξεργασίας. Όλα τα προϊόντα μας ακολουθούν τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, είναι υψηλής διατροφικής αξίας και φέρουν πιστοποιήσεις σύμφωνα με τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς.

ρίγανη

Ρίγανη

Η ρίγανη προέρχεται από τη λέξη “ορίγανον”, δηλ. το ελληνικό “όρος” και το “γάνος” που σημαίνει λαμπερό, άρα, ορίγανον σημαίνει λαμπερό βουνό. Η ρίγανη ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια και συμβόλιζε τη χαρά και την ευτυχία. Πρόκειται για έναν χαμηλό θάμνο που φύεται σχεδόν παντού στην Ελλάδα. Θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακή, αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ βοηθάει στη στις διαταραχές του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στη μαγειρική δίνοντας γεύση και άρωμα στο κρέας, στο ψάρι, στα ζυμαρικά, σε σάλτσες και σε πλήθος άλλων φαγητών είτε και ως αφέψημα.

tradifresh-favicon

Θυμάρι

Το θυμάρι ή αλλιώς θύμος προέρχεται από το αρχαιοελληνικό θύω δηλ. θυσιάζω, λόγω της παρουσίας του θυμαριού στο κάψιμο θυμιαμάτων στους βωμούς. Είναι θάμνος μικρού ύψους με όρθιους βλαστούς, εξαιρετικά ανθεκτικός και αναδύει πολύ ευχάριστο άρωμα. Είναι πολύ γνωστό και για τις αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του και το κάνουν χρήσιμο σε χρόνιες, μυκητιακές λοιμώξεις και σε μολύνσεις των πνευμόνων όπως η βρογχίτιδα και η πλευρίτιδα. Η γεύση του είναι δυνατή και ελαφρώς καυστική. Χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε πολλές κουζίνες για τον αρωματισμό διαφόρων φαγητών σε ψάρια, κρέατα, σε διάφορες σάλτσες, σούπες, ζυμαρικά και ρύζι.

θυμάρι

tradifresh-favicon
φασκόμηλο

Φασκόμηλο

Το επιστημονικό όνομα του φασκόμηλου είναι Σάλβια και προέρχεται από το λατινικό «salvere» που σημαίνει «θεραπεύω». Το φασκόμηλο είναι πολυετές, θαμνώδες φυτό και βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Καταναλώνεται σαν αφέψημα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, που όμως σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρενέργειες. Παραδοσιακά το φασκόμηλο χρησιμοποιείται για δυσπεψία, προβλήματα με το στομάχι, φλεγμονές στόματος και λαιμού, βήχας και υπερβολική εφίδρωση. Χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα σε σούπες, τα φύλλα σε σάλτσα ντομάτας, ως καρύκευμα στα ψητά λαχανικά και αποξηραμένο στα κρεατικά. Χρησιμοποιείται ως φυσικό φυτοφάρμακο και προστίθεται ως συντηρητικό σε πολλά προϊόντα διατροφής.

tradifresh-favicon

Δεντρολίβανο

Το δενδρολίβανο είναι αρωματικός και αειθαλής θάμνος Η λατινική ονομασία του φυτού είναι Rosmarinus και σημαίνει δροσιά της θάλασσας και είναι σύνθετη από τις λέξεις ros (δροσιά) και marinus (θαλάσσιος), γιατί θεωρούνταν ότι μπορεί να αναπτυχθεί μόνο από την υγρασία που έρχεται από τη θάλασσα. Το δενδρολίβανο παρουσιάζει σπασμολυτικές, κατευναστικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιηπατοτοξικές, διουρητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, για τον πονοκέφαλο, την ημικρανία, την δυσπεψία, τις μυαλγίες, την ισχιαλγία και τις νευραλγίες. Η χρήση του είναι ευρέως διαδεδομένη στη μαγειρική όπου προστίθεται για να προσδώσει μοναδικό άρωμα και γεύση στα κρέατα, στα ψάρια, στις σαλάτες αλλά και στα διάφορα dressings.

δεντρολίβανο

tradifresh-favicon
μάραθος

Μάραθος

Ο μάραθος είναι αρωματικό φυτό, με βαθυπράσινα φύλλα και σαρκώδη ρίζα. Έχει έντονη δροσερή γεύση και μυρωδιά. Κατάγεται από τη Μεσόγειο και oι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «μάραθρον» ίσως εις μνήμην της νίκης κατά των Περσών στο Μαραθώνα το 490 π.χ. Περιέχει φυτικές ίνες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, κοβάλτιο και σε αμινοξέα. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και περιέχει επίσης φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό λόγω της χαρακτηριστικής γεύσης που δίνει σε διάφορα φαγητά όπως κρεατικά, ψάρια, σούπες και σε ωμές σαλάτες για το εξαίσιο άρωμα που τους προσδίδει. Συνδυάζεται υπέροχα με το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το σκόρδο, το κύμινο, το μπαχάρι, την κανέλα και άλλα.

tradifresh-favicon

Δίκταμο

Το δίκταμο είναι ένα μικρό φυτό πολύ δυνατής οσμής και γεύσης, τα φύλλα του είναι σχετικά μικρά αλλά παχουλά, και καλύπτονται από χνούδι. Το όνομα προέρχεται από το όρος Δίκτη στην Κρήτη. Το δίκταμο χρησιμοποιείται ως ρόφημα για τις θεραπευτικές, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δράσεις του. Παραδοσιακά, θεωρείται αποτελεσματικό στους έχοντες  στομαχικές διαταραχές. Το δίκταμο απαλύνει τους πονοκεφάλους, τις νευραλγίες και τις ηπατικές παθήσεις. Δρα σπασμολυτικά και συμβάλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων. Χρησιμοποιείται επίσης για την επούλωση των τραυμάτων καθώς και κατά της γρίπης και του κρυολογήματος.

δίκταμο

tradifresh-favicon
χαμομήλι

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα πασίγνωστο βότανο με φύλλα πτεροειδή και άνθη πολύ μικρά.  Έχει λείο βλαστό και είναι πολύκλαδο. Το όνομά του προέρχεται από το χαμηλό μέγεθος (χάμω) του και το άρωμα που μοιάζει με αυτό του μήλου. Το χαμομήλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ως αφέψημα ή σαν βοηθητικό για την αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας καταστάσεων που αφορούν την υγεία μας. Τα κύρια συστατικά του δίνουν ισχυρές αντιμολυσματικές, αντιφλεγμονώδεις, αγχολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν την τόνωση του ανοσοποιητικού, χαλάρωση των νεύρων, κατά της αϋπνίας και του στρες όπως και ενάντια της δυσπεψίας και του πυρετού.

tradifresh-favicon

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιείται στην μεσογειακή κουζίνα. Η λέξη βασιλικός προέρχεται από την ελληνική λέξη «βασιλεύς». O βασιλικός ήταν από την αρχαιότητα γνωστός για τις αντιβακτηριδιακές και τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες καθώς και την αντιφλεγμονώδη δράση του. Το ρόφημα βασιλικού ενισχύει τη μνήμη, καταπραΰνει τους πονοκεφάλους και αποτελεί ένα εξαιρετικό χωνευτικό και τονωτικό. Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως τα αποξηραμένα φύλλα  και αρωματίζει διάφορα ψητά, σαλάτες, βραστά, κοκκινιστά, ζυμαρικά, σούπες κ.τ.λ. ενώ ταιριάζει πολύ σε σάλτσες που έχουν ως βάση τη φρέσκια ντομάτα.

βασιλικός

tradifresh-favicon
τσάι-του-βουνού

Τσάι του Βουνού

Το τσάι του βουνού είναι ποώδες φυτό, με λεπτά και στρογγυλά κλαδιά και χνουδωτά φύλλα. Λέγεται ότι πήρε το όνομα του από την ελληνική λέξη ‘σίδηρος’ χάρη στην επουλωτική δράση του φυτού έναντι πληγών που προκαλούνταν από σιδερένια όπλα. Ευδοκιμεί κυρίως σε ορεινές και πετρώδεις περιοχές και αναδύει μια υπέροχη αρωματική μυρωδιά. Έρευνες δείχνουν ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Προτιμάται για τις ευεργετικές του επιδράσεις στα κρυολογήματα και τις φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και για την καταπολέμηση των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται αναλγητικό και επουλωτικό. Είναι εύγευστο και αρωματικό και μπορείτε να το καταναλώσετε ως ρόφημα, κρύο ή ζεστό, με μέλι ή σκέτο.

tradifresh-favicon

Μέντα

Η μέντα προέρχεται από την λατινική λέξη “mentha” και σημαίνει μίνθη. Σύμφωνα με την μυθολογία, η Μίνθη ήταν μια Νύμφη που ο Άδης ήθελε να κάνει ερωμένη του. Η Περσεφόνη ζήλεψε, την κυνήγησε και την ποδοπάτησε. Ο Άδης την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε μέντα. Αναδύει ένα μοναδικό άρωμα και έχει μια απαλή γλυκιά γεύση και δροσερή επίγευση. Είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου.  Βοηθάει στην δυσπεψία και το φούσκωμα. Η μέντα κατέχει θέση στην μαγειρική καθώς χρησιμοποιείται σε σούπες, σάλτσες και σε πιάτα με βάση το κρέας. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και να δώσετε σε ένα πιάτο ή ρόφημα, επιπλέον γεύση χωρίς να το επιβαρύνετε με περισσότερες θερμίδες, ζάχαρη ή αλάτι.

μέντα

tradifresh-favicon
δυόσμος

Δυόσμος

Ο δυόσμος είναι ένα πολυετές φυτό με φύλλα που μοιάζουν με λόγχες, σε φωτεινό πράσινο χρώμα. Γνωστό από την αρχαιότητα ως βότανο φιλοξενίας που συμβολικά μεταφέρει τη σοφία.  Έχει ωραίο και ευχάριστο άρωμα. Θεωρείται αγχολυτικό και ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Συμβάλει στην πέψη, στην καταπολέμηση των πονοκεφάλων και των αναπνευστικών λοιμώξεων καθώς και στην προστασία των δοντιών και ούλων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική με πολλούς τρόπους ως αρωματικό ή ενισχυτικό γεύσης σε κρέατα, ψάρια, σάλτσες, πίτες, σαλάτες και άλλα διάφορα φαγητά καθώς και ως ρόφημα.

tradifresh-favicon

Λουΐζα

Το φυτό έχει μακριά ανοιχτοπράσινα φύλλα και  μοβ, λευκά ή πράσινα άνθη με χαρακτηριστικό έντονο άρωμα που θυμίζει λεμόνι. Η λουΐζα ονομαζόταν "herba sacra" (ιερό βότανο) από τους Ρωμαίους και "ιερό φυτό" από τους αρχαίους  Έλληνες που την χρησιμοποιούσαν για να σκουπίζουν τους βωμούς των ναών. Στην πραγματικότητα, ένας αιγυπτιακός μύθος μας λέει ότι το φυτό φύτρωσε όταν η θεά Isis δάκρυσε για να θρηνήσει το θάνατο του θεού Osiris. Η λουίζα είναι διάσημη για τις σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές της ιδιότητες καθώς και για την δυσπεψία, την δυσκοιλιότητα, την τόνωση του οργανισμού. Τα φύλλα της λουΐζας χρησιμοποιούνται για να προσδίδουν γεύση λεμονιού στα ψάρια, κρεατικά, λαχανικών, σε μαρινάδες, σάλτσες, μαρμελάδες, πουτίγκες, στο γιαούρτι και τα ποτά. Χρησιμοποιείται επίσης ως αφέψημα, ή προστίθεται σε τσάι για να δώσει γεύση λεμονιού.

λουίζα

«Ο πλούτος και η αξία της φύσης στο τραπέζι σας»

tradifresh-favicon
Scroll to Top